Zojuist verschenen De weduwe van de kolonie
Zojuist verscheen bij uitgeverij Zomer & Keuning de nieuwe historische roman van de Klaaswaalse auteur Marja Visscher. Ditmaal gaat zij ook weer terug in de tijd en wel naar 1825. In dat jaar neemt ze haar lezers mee naar de Maatschappij van Weldadigheid in het onherbergzame Drenthe. Zij belicht het Rotterdamse straatfiguurtje Asschen Kaatje, de bijnaam voor Kaatje Nagtegaal die in de Rotterdamse wijk aan de Boompjes meeloopt met paard en wagen van de asman. Met haar prikstok sorteert zij het vuilnis.
Straatfiguur Asschen Kaatje getrouwd met de alcoholist Nelis Nagtegaal, waarmee zij ooit in het Burger Weeshuis woonde, droomt ervan om in aanmerking te komen voor uitzending naar Drenthe waar door Johannes van den Bosch in 1818 een project is opgezet om arme gezinnen na de Franse overheersing te helpen. Door het volk wordt het project vooral gezien als een moment om de steden ‘op te schonen’ van zwervers en paupers.’ Deze worden in gestichten als Frederiksoord opgesloten en worden te werk gesteld in het veen. De arme gezinnen, waaronder nu ook Kaatje, krijgen een kleine hoeve met groentetuin, een koe, kleding en voedselrantsoen en moeten daar werken op het land om het te bebouwen. Vrouwen halen hun verdienste uit de verplichte weverijen. Er heerst een strak regime van vroeg opstaan en heel hard werken.
Kaatje droomt ervan om daar een huisje te krijgen met een tuin. Uiteindelijk komt ze met haar man in aanmerking voor uitzending. Al op de boot sterft haar man Nelis aan ondervoeding en alcohol. Kaatje moet echter verder. Bernard Molenaar, klerk aan boord voor de administratie van de Maatschappij, belooft haar het lichaam van Nelis mee terug te nemen naar Rotterdam om het daar te laten begraven. Bernard ziet ook dat er in haar papieren geen bestemming Wilhelminaoord staat, maar ze naar de buitenrand van de gestichten wordt gestuurd, waar ook huisjes staan, echter zonder groentetuin en dichtbij de gevangenis. Hij heeft medelijden met haar en verandert haar toegangspapieren. Alles loopt anders en daar aangekomen vraagt Kaatje zich al gauw af of dit nu het leven is waar ze van droomde. Als ze het aan de stok krijgt met de wijkmeester van de kolonie, zijn de poppen aan het dansen. Zal Kaatje zich staande kunnen houden?
Marja Visscher laat in ‘De weduwe van de kolonie’ het harde leven zien in de tot UNESCO Werelderfgoed benoemde Drentse Maatschappij van Weldadigheid. Maar of het in de koloniën nou ook altijd zoveel beter was….
De historische roman kent naast een papierenversie, ook een e-book en luisterboek. Het boek is tegen € 20,- te koop bij de boekwinkel en via de bekende webshops op internet.